Blog: De K van corona

26-06-2020    09:31   |    Heleen van Rijn-Wassenaar

Een weblog van Heleen van Rijn-Wassenaar, Specialist Marketing bij groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Zij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Gisteren aten we broccoli. Lekker hoor. Al sinds de kinderen klein waren, staat die groente bij ons regelmatig op het menu. Gewoon gekookt, door de pasta of klaargemaakt als ovenschotel. Iedereen hier eet het graag. En weet u, misschien dat daarom dat vervelende virus ons huisje vooralsnog heeft overgeslagen. Waar ik het over heb? Onlangs ontdekten artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen dat extra vitamine K mogelijk zeer ernstig ziek worden door het coronavirus kan voorkomen. In welke voedingsmiddelen zit vooral vitamine K? Juist, in groene groenten zoals broccoli.

Vitamine K activeert eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen. Het onderzoek op ruim 120 patiënten en ruim honderd gezonde mensen toonde aan dat hoe lager het vitamine K-gehalte is, hoe meer problemen lijken op te treden als je het coronavirus onder de leden hebt. Op zich is het natuurlijk helemaal niet verrassend dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon het menselijke lichaam weerbaarder maakt. Haast iedereen weet ondertussen dat je een betere weerstand krijgt van vitamine C. Maar dat corona verband houdt met vitamine K, wist ik dan weer niet. Broccoli bevat volgens NEVO (Nederlands voedingsbestand) maar liefst rond de 185 microgram per 100 gram product. Aangezien we per dag ongeveer 75 microgram vitamine K nodig hebben, krijg je met een kleine portie al 2,5 keer de benodigde hoeveelheid binnen.

Geen liefhebber van broccoli? Ook de andere koolsoorten bevatten veel vitamine K (per 100 gram). Witte kool (60 microgram), bloemkool (31 microgram), rode kool (38 microgram) en savooiekool (242 microgram). De onbetwiste winnaar is boerenkool met 623 microgram. Dat is 831% de aanbevolen hoeveelheid! En boerenkool is niet alleen lekker als stamppot, maar ook heel populair in een smoothie. Mijn favoriet is de smoothie met spinazie en frambozen van Love my Salad. Heerlijk op een zomerse dag. Net als een ‘simpele’ salade met komkommer, trouwens. En laat dat nou ook een bron van vitamine K zijn. Los van de sla (rond de 130 microgram) bevat ook komkommer (20 microgram) wel degelijk meer dan alleen water. Wil je echt een K-boost? Vervang dan de sla voor spinazie (394 microgram).

Ja, Popeye wist het al: van spinazie word je gezond en sterk. Op dit moment krijgt dat besef een sterke opleving. Zo blijkt uit cijfers van IRI dat de verkoop van AGF in de eerste weken van de coronacrisis in de supermarkt met 21,3% toenam. De grootste stijging kwam op conto van het fruit (26%) maar ook groente-aankopen stegen met 15%. En met het Nijmeegse onderzoek in het achterhoofd, zou het me niks verbazen als de groenteconsumptie straks die van het fruit voorbij gaat. Krijgen we weer oproepen om vooral niet te gaan hamsteren! De schappen boerenkool en broccoli helemaal uitverkocht. Ik zou er bijna naar uitkijken.


Reacties (1)

Roel at 29.06.2020

Goed verhaal
100% mee eens

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...