Blog: Bespaar niet op sensoren

29-07-2020    10:17   |    Patrick Dankers

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Het zijn natuurlijk bijzondere tijden en deze tijden hebben ook direct impact op het rendement van uw bedrijf. Dit zorgt er dan ook voor dat, wanneer de inkomsten tegenvallen, er natuurlijk direct gekeken moet worden naar de uitgaven. Dit begrijp ik volledig en dit is ook wat ikzelf ervaar. Wat u echter niet zomaar moet gaan doen is besparen op sensoren, en dan met name het onderhoud hiervan.

Het lijkt natuurlijk een voor de hand liggende manier om wat te besparen; “Laten we het kousje van de meetbox maar een keer omdraaien en kraanwater is ook nat dus dat scheelt ook mooi een paar euro”. “Het kalibreren van de PAR-sensoren en de UV-c sensor in de ontsmetter kan volgend jaar ook nog wel en al met al ‘verdien’ ik dan mooi wat geld in deze moeilijke tijden”.

Dit zijn echter allemaal klassieke voorbeelden van goedkoop is duurkoop. Ik hoef u toch niet uit te leggen wat het effect is op uw regelingen wanneer de luchtvochtigheid meting komende periode net even 3% meer aangeeft dan de werkelijkheid? Dat dan regelingen te vroeg reageren op hoge luchtvochtigheid en energie gebruiken om een ‘vochtprobleem’ op te lossen wat er eigenlijk niet is. Of wat het betekent als uw PAR-sensor de belichting eerder inschakelt of juist uw doeken te vroeg sluit? Of dat uw UV-ontsmetter inefficiënt gaat functioneren wanneer de metingen van de sensoren afwijken? En dat hierdoor dus uw teelt sub optimaal verloopt of dat u vele euro’s aan energie extra uitgeeft omdat de systemen niet de juiste informatie ontvangen vanuit de sensoren om optimaal te functioneren!

Ik begrijp dat u opzoek bent naar mogelijkheden om de uitgaven op dit moment te beperken. Echter denk alstublieft twee keer na wanneer u besluit hiervoor de post “sensoren en systeem onderhoud” te gebruiken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws