Bloemenexporteur bouwt eigen Polenhotel

26-06-2019    20:24   |    FD/AgriHolland

Bloemenexporteur Groenland in Aalsmeer groeit mede door de inzet van zo'n 120 tot 200 Poolse uitzendkrachten zeer snel. Directeur John Celie wil hen niet kwijt en bouwt daarom zijn eigen migrantenlogies. "Als hun huisvesting hier niet goed is geregeld, dan raden ze werken in Nederland af aan vrienden en bekenden. Dat is niet goed voor ons bedrijf en de sector."

Groenland is groot geworden met de verkoop van bloemen en planten aan (buitenlandse) retailers. Dit jaar piekt de omzet naar circa 140 miljoen euro, het zesvoudige van 2013. Groenland verkoopt meer dan 30 miljoen boeketten per jaar. Duitse discounters zijn belangrijke afnemers van de bloemen die dochter Bouquetnet levert. Een andere dochter, Bloominess, levert onder meer aan bloemisten, en Celieplant, waar het 25 jaar geleden allemaal mee begon, levert planten aan de retail.
Op dit moment zijn de buitenlandse werknemers gehuisvest in de regio, in huurwoningen en vakantieparken. Ze komen elke ochtend met busjes naar Aalsmeer om te werken voor Groenland. Dat moet anders. Celie wil nog dit jaar beginnen met de bouw van HOOM, een soort motel naar Amerikaans voorbeeld. Daar kunnen zijn tijdelijke werknemers straks enkele maanden per jaar wonen, recreëren en slapen. Het gaat om in totaal 200 slaapplaatsen, verdeeld over 58 gemeubileerde appartementen. Het migrantenlogies moet worden gebouwd op een perceel precies tussen de twee bedrijfspanden van Celie op Green Park Aalsmeer. In 2018 verleende de gemeente de bouwvergunning.
Het nieuwbouwproject ontmoette aanvankelijk weerstand van een grote groep omwonenden. De Aalsmeerders vreesden overlast. Toch kwamen er geen officiële bezwaarschriften uit die hoek. Die kwamen wel van twee ondernemingen op het bedrijvenpark, waaronder een industriële bakkerij.

De bouw van het motel is daardoor zeker een jaar vertraagd. De rechtbank doet binnenkort uitspraak. Bij ‘geen bezwaar’ opent het wooncomplex eind 2020 de poorten.


Foto: Groenland-bv.nl


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws