Aaltjes bestrijden larven taxuskever in kleinfruit

Aaltjes bestrijden larven taxuskever in kleinfruit

Telers van blauwe bessen en frambozen hebben de taxuskever Otiorhynchus sulcatus misschien al ontdekt. Dit insect eet de jonge bladeren van het gewas, zijn larven tasten de wortels aan. Aaltjes zijn een effectieve bestrijder van de larven, licht Biobest-adviseur Jurgen Bouveroux toe.

De adviseur meldt dat de taxuskever momenteel op verschillende plaatsen in de bedekte teelten en in de open lucht wordt gevonden. "Vooral vraatschade aan jong blad wijst op de aanwezigheid van deze taxuskever. Overwinterde kevers zijn bruinzwart. Hun dekschilden vertonen lichtgele vlekjes en groeven in de lengterichting. Overdag verbergen de kevers zich tussen afgevallen bladeren, in snoeiafval, in potten of trays."

Aaltjes doden larven binnen 2 dagen
De larven van de taxuskever zijn ongeveer 10 mm groot, crčmekleurig en hebben een bruine kop. Deze vreten aan de wortels en wortelhals van de planten. Voor de bestrijding van larven die nog niet zijn verpopt, kunnen bessen- en frambozentelers gebruik maken van een biologische oplossing: entomopathogene aaltjes.

Jurgen: "Steinernema-System werkt bij temperaturen vanaf ongeveer 10°C. Deze microscopische kleine wormpjes van de soort Steinernema feltiae bevatten een insectendodende symbiotische bacterie. Zij dringen de larven binnen en doden de gastheer binnen 1 of 2 dagen." Steinernema-System werkt zowel op de bodem als op het blad, geeft een langdurige bescherming en is veilig voor mens en milieu.

Langdurige bescherming in de bodem
Het product B-Green is een andere optie om larven van de taxuskever te bestrijden. Ook hier gaat het om infectieuze juveniele aaltjes, die de gastheer binnendringen. "Dit zijn aaltjes van de soort Heterorhabditis bacteriophora. Anders dan Steinernema-System werkt B-Green alleen in de bodem. Deze aaltjes zorgen eveneens voor langdurige bescherming, omdat zij zich vermeerderen in de taxuskever larven en op zoek gaan naar een nieuwe prooi. Ook dit product wordt met succes toegepast in het kleinfruit."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v